Specialismes

Fysiotherapie

Created with Sketch.

Fysiotherapie  

Fysiotherapie richt zich op klachten die zijn opgedaan tijdens sport, werk of simpelweg door een verkeerde beweging. Er wordt gekeken naar je lichamelijke mogelijkheden en door middel van oefeningen, massage en advies gewerkt aan een gezonder lichaam van voeten tot hoofd.

Ontspannings-/ademhalings therapie
Bewust zijn van het lichaam en de daarbij horende ademhaling en ontspanning kunnen voor sommige mensen problematisch zijn. Dit kan voortkomen uit fysieke ademhalingsklachten (COPD) maar ook uit angsten of trauma's (hyperventilatie). Tijdens de behandeling wordt er gewerkt naar een goede manier van ademhalen zodat de patiënt meer rust en ontspanning voelt.


Psychosomatische therapie 
Bij psychosomatische therapie gaat het om het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten': lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. Anders gezegd betekent het dat tijdens een herstelproces ons hoofd 'mee moet gaan' in de behandeling.  Een methode die ik hierbij gebruik is Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Oedeemtherapie

Created with Sketch.

Oedeemtherapie

Het lymfestelsel is medeverantwoordelijk voor de vochtafvoer in ons lichaam. Het vocht wordt als het ware aangezogen door de lymfevaatjes, die later overgaan in grotere lymfebanen. Wanneer deze doorstroming wordt gehinderd kunnen er zwellingen ontstaan die het lichaam zelf soms moeizaam kan oplossen. Daarbij kan manuele lymfedrainage helpen.

Het kan zijn:

  • ter ondersteuning van het aanwezige lymfesysteem, bijvoorbeeld bij ernstige blauwe plekken of bij kneuzingen.
  • bij een beschadigd lymfesysteem, zoals na kanker wanneer er een lies of okseltoilet is toegepast, of bij grote wonden door operaties of bv na infecties.
  • bij een minder goed ontwikkeld lymfesysteem.


Ook kan er ambulante compressie therapie worden toegepast,zoals zwachtelen en het aanmeten van steunkousen. Voor steunkousen werkt FysioJannah samen met Fysiotek.

Klik hier voor het verwijsformulier voor steunkousen.

Coaching

Created with Sketch.

Coaching

Als fysio- en oedeemtherapeut heb ik ontdekt dat veel klachten te maken hebben met levensvragen. Om mij in deze begeleiding te bekwamen ben ik levenscoach geworden. Levenscoach of in het Engels Life coach: als fysiotherapeut spreekt de term Lijf coach mij meer aan. 

Het is belangrijk dat je je lijf leert voelen. Niet lekker in je vel zitten, in de breedste zin van het woord, belemmert je een rijk en zinvol leven te hebben. Ik kan je middels coachings-gesprekken helpen jezelf beter te leren voelen en kennen. 

Goed contact met jezelf vermindert de kans op bijvoorbeeld een burn-out en maakt je meer weerbaar.